Author Topic: How to use VST3 in OpenMPT  (Read 1898 times)

Offline Schmitty2005

  • Active artist
  • *
  • Posts: 11
How to use VST3 in OpenMPT
« on: February 14, 2021, 15:05:39 »
I have found a VST host program that allows some major  functionality with VST3 and OpenMPT.

This can be loaded as a VST in OpenMPT, allowing for use (bridge) of VST3!

Element VST2/3 Host : https://kushview.net/element/

Here is a download link for an older version, available without support :
https://github.com/kushview/Element/releases/download/0.41.1/element-win64-0.41.1.exe

I was able to use my Waves VST3  delays, reverbs, and compressors and others within OpenMPT and found no problems.  VSTi instruments also worked!

Other brands of VST3 also worked
« Last Edit: February 14, 2021, 20:42:51 by Schmitty2005 »

Offline 6xes

  • Shy artist
  • Posts: 9
Re: How to use VST3 in OpenMPT
« Reply #1 on: June 12, 2021, 13:12:07 »
yes very handy kushview Elements!!!
as theres a shift taking place regarding VST's in that Steinberg are no longer giving out licenses for "new" development for vst2's so this bridging VST will become more useful as newer VST3's begin to flood the market
Steinberg are only renewing old existing licenses for VST2 updates from what i understand

Newbie

  • Guest
Re: How to use VST3 in OpenMPT
« Reply #2 on: July 15, 2021, 14:29:37 »
Elements is not free, you must pay for a single download or pay monthly, I recommend some free alternatives such as VSTHost at https://www.hermannseib.com/english/vsthost.htm for vst effects, I read that it can use vst3's as well and there is SaviHost at https://www.hermannseib.com/english/savihost.htm for vsti's, savihost can load vst3 instruments. There is also Carla at https://kx.studio/Applications:Carla
« Last Edit: July 15, 2021, 14:43:01 by Soundman »

Offline Saga Musix

  • OpenMPT Developers
  • *****
  • Posts: 7,349
  • aka Jojo
    • Download music, samples, VST plugins: Saga Musix Website
  • Operating System: Windows 10 x64
Re: How to use VST3 in OpenMPT
« Reply #3 on: July 16, 2021, 17:55:30 »
Element is free software; you can compile it yourself for free. Obviously there are many free VST3 hosts out there; but neither SaviHost or VSTHost are VST plugins themselves that could be loaded into OpenMPT, which was the original topic here.
» No support, bug reports, feature requests via private messages - they will not be answered. Use the forums and the issue tracker so that everyone can benefit from your post.

Offline Schmitty2005

  • Active artist
  • *
  • Posts: 11
Re: How to use VST3 in OpenMPT
« Reply #4 on: July 17, 2021, 16:43:11 »
The link provided, for version 0.41.1.exe did not require the monthly or one time fee.  The pricing model was added after that version.

Offline Vojvodinosaurus

  • Active artist
  • *
  • Posts: 37
  • az én zeném, az én büszkeségem
  • Operating System: Windows, duh
Re: How to use VST3 in OpenMPT
« Reply #5 on: July 19, 2021, 16:36:24 »
Does Surge work with 0.41.1 version of Element?
!IMPORTANT!
You are allowed to remix my songs ONLY in TRANCE/GOA/PSYTRANCE GENRE

Offline Schmitty2005

  • Active artist
  • *
  • Posts: 11
Re: How to use VST3 in OpenMPT
« Reply #6 on: July 21, 2021, 23:44:06 »
I Used Surge 1.6.6, and it worked fine in Element.  Version 1.6.6 of Surge, might be the last version that was  VST2/VST3.  If I remember correctly, newer versions of Surge are VST3 only.