Author Topic: Sample loop slicer  (Read 7353 times)

Offline oxxi

  • Inspired artist
  • **
  • Posts: 53
    • my computer musiks
  • Operating System: Win 7
Sample loop slicer
« on: February 19, 2010, 07:55:31 »
I would like modplug to have the ability to slice loops/samples with cursors, and then once you have your slices, you click a button and it makes new instruments/samples for each slice.

////

Offline oxxi

  • Inspired artist
  • **
  • Posts: 53
    • my computer musiks
  • Operating System: Win 7
Sample loop slicer
« Reply #1 on: February 21, 2010, 06:16:44 »
So what do you guys think bout this request? Would it be difficult to implement this in to modplug?
////

Offline Saga Musix

  • OpenMPT Developers
  • *****
  • Posts: 6,248
  • aka Jojo
    • Download music, samples, VST plugins: Saga Musix Website
  • Operating System: Windows 7 x64
Re: Sample loop slicer
« Reply #2 on: December 19, 2010, 18:19:29 »
I have been working on something that sounds rather similar to this request; A sample "grid" which only allows equally-sized sample selections (i.e. if the grid size is n, every sample selection is a multiple of 1/nth of the sample size). I think this is useful for creating equally-sized slices - if they're not supposed to be equally-sized, I usually shift+click the "new" button and trim parts of the sample.
» No support, bug reports, feature requests via private messages - they will not be answered. Use the forums and the issue tracker so that everyone can benefit from your post.

Offline oxxi

  • Inspired artist
  • **
  • Posts: 53
    • my computer musiks
  • Operating System: Win 7
Re: Sample loop slicer
« Reply #3 on: December 19, 2010, 20:15:36 »
That's very cool. Im glad to hear that you've been working on this.  :)  Would the grid be able to work with long recordings? For example to, disable/enable the grid when you have to pick slices at different parts of the waveform.
////

Offline Saga Musix

  • OpenMPT Developers
  • *****
  • Posts: 6,248
  • aka Jojo
    • Download music, samples, VST plugins: Saga Musix Website
  • Operating System: Windows 7 x64
Re: Sample loop slicer
« Reply #4 on: December 19, 2010, 21:33:02 »
I'm not sure what the difference between a long and a short sample would be here... You can also enable/disable it at any time and the original selection will be kept until you make a new selection (where the new grid size will be taken into account).
» No support, bug reports, feature requests via private messages - they will not be answered. Use the forums and the issue tracker so that everyone can benefit from your post.

Offline Harbinger

  • Extreme artist
  • *****
  • Posts: 1,137
  • Gender: Male
  • Operating System: Windows XP
Re: Sample loop slicer
« Reply #5 on: December 21, 2010, 20:13:29 »
I could make use of this feature (and i'm sure ToB can as well), but what would be better is the use of markers to slice beatloops (a la Audacity).

Offline Pizearke

  • Active artist
  • *
  • Posts: 38
  • Operating System: Win7
Re: Sample loop slicer
« Reply #6 on: April 02, 2012, 07:14:18 »
I understand this is a two year bump, but I just want to say I haven't programmed in a few years and I kind of want to try to implement this feature to try to get back into it, as I would use the crap out of it.

Offline Saga Musix

  • OpenMPT Developers
  • *****
  • Posts: 6,248
  • aka Jojo
    • Download music, samples, VST plugins: Saga Musix Website
  • Operating System: Windows 7 x64
Re: Sample loop slicer
« Reply #7 on: April 02, 2012, 12:38:55 »
Well, go for it. :)
» No support, bug reports, feature requests via private messages - they will not be answered. Use the forums and the issue tracker so that everyone can benefit from your post.

Offline djkurzman

  • Active artist
  • *
  • Posts: 17
  • Gender: Male
  • afk4lyf
  • Operating System: Windows 7
Re: Sample loop slicer
« Reply #8 on: September 19, 2012, 14:44:07 »
That would be a feature that I, also, would use the crap out of. There are a few other apps that do this and you can always make sample clones and trim each one, but to have an actual beat slicer in MPT would be a treat!

Offline Saga Musix

  • OpenMPT Developers
  • *****
  • Posts: 6,248
  • aka Jojo
    • Download music, samples, VST plugins: Saga Musix Website
  • Operating System: Windows 7 x64
Re: Sample loop slicer
« Reply #9 on: October 21, 2015, 15:52:01 »
Oops, I forgot to mention this here... In OpenMPT 1.25.02.00 you can actually slice samples at their cue points.
The only problems right now are that there  are only 9 cue points (but I guess it's a start) and that the cue points are not actually visible in the editor. This will be fixed hopefully soon, though.
» No support, bug reports, feature requests via private messages - they will not be answered. Use the forums and the issue tracker so that everyone can benefit from your post.

Offline Exhale

  • Workaholic artist
  • ***
  • Posts: 106
    • http://www.exhale7.110mb.com
Re: Sample loop slicer
« Reply #10 on: November 08, 2016, 01:19:31 »
I have been thinking hard about this, and enjoying-ish the system available in modplug lately, just thinking it would be nice if it could stay as a full / singular waveform and simply play from the cue points on a sequential semitone rise of notes (holding a decided note), say from c4 ; c#4,d4,d#4,e4...etc depending on how many parts the separations make, this way there wouldnt be repeated data if you want to still keep a loop and play the whole loop without hitting each individual note along the way...
Just a thought, and it might even be easier than creating new samples for each slice.
« Last Edit: November 08, 2016, 01:22:38 by Exhale »
___________________
The turtle moves!